hemma?

Jaha ja. Då var man hemma igen. Hemma hos mamma och pappa alltså. Jag har aldrig bott här, inte ens i den här kommunen. Ändå är det hemma. Igår var jag också hemma. Hemma hos mamma i Göteborg. Men då kom jag ju direkt utomlandsifrån så jag kom hem till Sverige. På söndag åker jag hem till Stockholm. Men ska bo hos en kompis.

Aaah, jag längtar efter det hemma där det står mitt namn på dörren! Det måste väl vara det mest riktiga hemma?

mina vänner

    När jag kommer till Göteborg nästa vecka ska Marcus bjuda mig och Andreas på pannkakor. Det har jag saknat.

Dessutom har jag hela resten av nästa vecka fullbokad med besök hos och möten med trevliga människor. Synen av kalendern gör mig riktigt glad och lycklig!

100 dagar

Såg just på min Resedagbok att jag varit i Manchester i 100 dagar idag. En hel Big Brother-säsong.

Om 8 dagar är jag i Sverige igen. Det är inte särskilt lång tid alls om man jämför.

nya bullar

    I går bakade Berner bullar igen. Det var ett tag sen men ack så gott. I riktig bagareanda påbörjades arbetet vid halvåtta-tiden på morgonen vilket resulterade i nybakade kanelbullar till elva-kaffet!

Det är ändå väldigt hemtrevligt med bullbak.

En filmvarning

Se inte A 40 year old virgin. Den har sina små små ögonblick men i övrigt är den mest tragisk, smörig och ja, rent av dålig. Men finalscenen går inte av för hackor, ett musikaliskt storverk....  Eller kanske inte.Svensk?

Slänger du mjölk som passerat bäst före-datum? Vem ser till att du inte får i dig farliga bakterier från maten du äter? Vad ingår i vanlig svensk levnadsstandard? Intressanta frågor som behandlas i höst i Fredrik Lindströms nya program på SVT,  Världens modernaste land.

Gå in på
Världens modernaste lands hemsida och fyll i enkäten om hur du ser på svenskhet.

Se också till att dina föräldrar och äldre bekanta fyller i, bara ett ungdomsperspektiv gör ingen gott!den som väntar på nåt gott...

Idag har vi ätit scones! Jag gjorde små bullar så att det dels skulle bli fler och dels för att det skulle gå fort och lätt att grädda. 12 stycken blev det, 3 var. Perfekt.

Sconsen avnjöts med marmelad och clotted cream. Den bästa kombinationen! Vi delade dem med en gaffel eftersom jag hört eller läst någonstans att dela med kniv bara gör sconsen ihoptryckta och inte så där spröda och goda som de ska vara. Funkade fint!


Scones

4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver

50 g smör
1 ½ dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna, smula i smöret och i med mjölken. Gör så stora eller små bullar som du vill ha.
Grädda i 250 grader i ungefär 10 minuter.

jord under naglarna

    Efter en förmiddags rensande i det som kallas vår trädgård tyckte vi att det var dags för lite blomsterfägring. Ställdes inför det kluriga beslutet i att välja lämpliga växter för en balkonglåda. Inte så lätt, de måste gå bra ihop och inte bli så hängande eftersom lådorna står på balkonggolvet. Vi fastnade för pelargoner först. Efter förra sommaren känner jag mig säker på pelargonhantering och vet att de växer bra i mycket solsken. Nästa val blev lobelior. Det hade vi också förra året och de var väldigt fina och lättskötta. Det är ett avgörande kriterium för mina växtval. Som grädde på moset blev det en Felicia eller nåt sånt, en gänglig liten växt med lila små blommor.

Jag kan inte bärga mig tills allt blommar!

Dagens tips

Om du någon gång ätit en måltid som innehållit ris och du eller dina bordskamrater ( i mitt fall 10-15 barn i 1-3 års åldern) kastar en hel del av detta ris på golvet vet du att just ris är något av det besvarligaste att städa upp! Dammsugare kanske skulle funka effektivt men sådana faciliteter har man inte tid eller lust att greja med när det ska sovas i samma rum samtidigt...

Så istället kommer här Dagens lärdom/tips:

Häll sand på golvet.
Låter knas men ooh, vad effektivt det var. Allt kladd som idag bestod av ris, lammgryta, inlagd persika och glass sögs snabbt upp av sanden och sen var det en fröjd att sopa ihop det hela!

Ja, jag säger då det....

Heja Jamie Oliver!

    Nu kom jag på en sak.

Vid mellanmålet idag serverades fruktyogurt till barnen. Det var persika, jordgubb, hallon eller fudgesmak. Ett av barnen får inte äta söta saker men matades ändå med yogurten. En annan personal påpekade detta varpå hon fick svaret 
- Det är ju fruktyogurt, det är ju inget socker i det!

Det är väl det enda det är nästan! I Sverige är det portförbjudet. I alla fall på Friluftsförskolor,  där får barnen naturell yogurt och ingen är olycklig över det! Inte konstigt engelska barn är överviktiga.....

hjärtefrågor

    Idag har det faktistk inte hänt någonting som jag känner är värt att blogga om. Har jobbat, fått lite skoskav, solat på balkongen, spelat 1-1 i Yatzymatcher mot David, inte fått mejlsvar som jag väntar på.... Nä, ingenting.
Som tur är har jag kvar ett ämne från igår. Och det här tycker jag ska bli väldigt intressant. Igår skulle jag ta reda på vilka frågor jag tycker är viktiga inför valet i höst. De här blev det än så länge:

Skolan - vad ska hända med lärarutbildningen, vilka satsningar tycker man ska göras på förskolan, betygsfrågan, blir det en ny skollag snart, bl a.

Migrationspolitiken - ja, egentligen allt som innefattas i det.  Särskilt vad man tycker om SFI-undervisningen, vilka som ska få den och sådär.

Alkohol- och narkotikapolitiken - har lite koll och om jag inte har det så lever jag ju ihop med en som är insatt....

6-timmars arbetsdag - vilka är för?

Jag börjar sådär tror jag. Mejla eller kommentera era bidrag i min politikutbildning, nu rustar jag för VAL2006!


förskola och politik - dagens höjdare

Idag har jag jobbat på en förskola. Det var väldigt roligt! Har ju insett att det är barn jag vill jobba med och det finns inget roligare, så är det. Trots potatismos i håret och en halvtimmes blöjbytande. Barn är underbara!

Men medan vi höll på med lunchen pratade mina "kollegor" om valet som är här i Storbritannien på torsdag. Det är lokalval till City Council och det är ju de som bestämmer vad som ska ske med den här stan med allt vad det innebär. Men de båda tjejerna jag lyssnade på sa att de minsann inte skulle rösta. Varför skulle de lägga sin tid på det? Nä, de har minsann viktigare saker att pyssla med.

Då insåg jag att jag visst tycker att politik är viktigt. Jag trodde inte det, har bävat inför det faktum att det är val i Sverige i höst. Men det är viktigt, det är viktigt att följa med och bry sig. Att man tycker nåt. Att man tar del i landets/stadens utveckling, det är ju en möjlighet!

Så nu gäller det att sätta sig in. Jag har gått ut hårt med att göra DNs val 2006-test. Det visade att jag enligt mina tyckanden,  borde rösta på ett annat parti än det jag röstat på i tidigare val. Intressant. Därefter fick David redogöra för hur det avgörs vilket parti/block som får bilda regering. Jag vet, jag borde veta men men....

Men än är det inte över. Nu behöver jag veta mer om vad olika partier tycker om just mina sk hjärtefrågor. Tills imorgon ska jag fundera ut vilka det är.

soppa och bröd

Den där affären här borta som heter någonting på A  hade helt tomt på brödhyllorna idag! Kass, men ganska väntat eftersom det trots allt är  May Day  in England idag och därmed en röd dag.

Så till potatissoppan bakades det bröd. Lite brunt mjöl och lite vitt mjöl och lite svensk torrjäst + en gnutta honung resulterade i fina små frallor. Inget misslyckande utan tvärsom riktigt gott.

Det tyckte mina huskamrater också som mellan tuggorna konstaterade att  "she has made them all from start"....   Tänk, att tycka att hembakt bröd är så fascinerande. Så borde det inte få vara!

"Hellre en limpa hembakt än tio från ASDA" står det på mitt 1-maj-plakat idag!

tomt

Jag blir så besviken varje gång jag upptäcker att det saknas ingredienser till det jag just föreställt mig att baka! Det blev inga scones i morse heller!

Men nu.... Nu ska vi till ASDA/Agdas och handla. Så ikväll. Kanske.  Men jag saknar gästerna....