bra eller dålig?


Är en blogg dålig om den inte skrivs i varje dag?

Det har jag funderat på den här morgonen.

drink or not drink

Idag har jag och min vän Rachel haft allehanda diskussioner om livet. Kvällens diskussion handlade om alkohol, en diskussion jag som nykterist ofta haft med folk genom åren. Idag var den intressant just för att vi kommer från två länder med väldigt olika dryckeskulturer. England och Sverige skiljer sig åt på flera punkter som till exempel var man får sälja alkohol. Men argumenten för Systembolaget, åldersgränser, öppetider osv  sitter mer eller mindre i ryggmärgen och vi hade en bra diskussion om det. Vi pratade till exempel om att Storbritannien numer har en 24-timmars-lag som innebär att pubar har rätt att servera alkohol dygnet runt om de fått tillstånd. Som med mycket annat när det handlar om tillgänglighet anser jag att det för de allra flesta så spelar det ingen roll om det är öppet jämt, de skulle ändå inte dricka öl kl 8 på morgonen men för dem som är i eller på väg in i ett missbruk kan det vara förödande.

En sak som jag har reflekterat över under mina månader här är att det är på ett sätt enklare att vara nykterist här än i Sverige. Nog för att England har en stark ölkultur och att puben är det självklara stället att träffas på men det är inte konstigt att inte dricka. Inte en gång har jag fått konstiga blickar när jag beställt alkoholfritt och det finns ofta ett hyfsat stort utbud av alkoholfria drycker i baren. Man ser ofta folk dricka annat än öl ute. Detta gör att jag trivs mycket bättre i utelivet här än jag någonsin gjort i Sverige.

Ska bli intressant att gå ut lite mer när vi kommer tillbaka till Stockholm och se om det är kulturen det beror på eller om det är jag som har förändrats.I vatten

Idag har jag vattenjympat. Det var roligt. Halt. Och imorgon kommer jag ha träningsvärk i armarna tror jag. Men varför trodde han som stod och hojtade på bassängkanten att man kan röra sig lika fort i vatten som på land? Det kan man inte...

GLASS!

Idag var det dags. Äntligen. Solen sken som aldrig förr och vårjackan åkte på. Tog en extra tröja för säkerhets skull men det var överflödigt. Tur jag lämnade vantarna hemma! Det vackra, ja, sommarvädret gjorde att årets första glass var ett faktum. En Solero exotic blev det, och så lite av Davids mjukglass. Hi hi.

fuskbygge

Idag när jag städade badrummet lossnade silikonet som (fusk)hantverkarna la dit när de skulle fixa att vatten rann ner bakom badkaret. Det funkade ju ett tag i alla fall. Dessutom löste de problemet med vattenläckan genom att måla över fuktfläcken i taket i rummet under badrummet. Hur tänker man när man åtgärdar ett fel på det viset? Det är sånt som gör att tilltron till hantverkare och husbyggare i det här landet sjunker närmre och närmre noll hela tiden. Men men, inte mitt problem. När möglet tar över är jag redan långt härifrån!


Kreativt

Idag är jag kreativ. Idéerna flödar och tankarna går precis åt rätt håll. Jag kommer nog revolutionera förskolan när jag kommer hem. Eller i alla fall göra den lite mer genomtänkt. När jag blir stor ska jag bli förskolekonsult. Det tycker jag verkar vara roligt. Tänk att få betalt för att tänka.

Nåt annat jag skulle vilja få betalt för är mina sagor . Om du någon dag i framtiden är i en bokhandel och ser en liten fin sagobok som kanske heter Bokstavsträdet eller nåt liknande och är skriven av mig, då vet duatt jag har lyckats.

Och däremellan ska jag baka kanelbullar och bjuda barnen på!


påsk

Idag är det påskdagen. En glad dag enligt Bibeln.

I fredags var det däremot en sorglig dag enligt samma bok. Korsfästelse och sorg har förknippats med den dagen under de senaste 1970 åren ungefär. Här i Manchester fick vi uppleva långfredagen på ett lite annorlunda sätt. BBC 3 sände live från stan där Manchester Passion - de sista timmarna i Jesus liv spelades upp på stans gator. Det var som en musikal där historien berättades med hjälp av musik från artister från Manchester, såsom Oasis, M People, The Smiths och New Order. Det var grymt. Samtidigt bars ett 500 kg tungt kors i vit, lysande plast, som en gigantisk lampa, genom stan i procession. Hela föreställningen slutade med att "Jesus" sjöng från klocktornet på Town Hall, mäktigt.

Det mest intressanta med kvällen var intervjuerna de gjorde med folk som gick i processionen. Det var både kristna, muslimer och andra religioner och alla sa att Jesus på ett eller annat sätt betytt mycket för dem och deras religion. I slutändan så hänger allt ihop. Det är precis så jag vill se på världen. Oavsett hur olika vi kan verka så hänger vi på nåt sätt ihop. Man måste inte tycka om allt och alla men man måste respektera andra människor och se att deras tro eller livssyn är viktiga för dem liksom min är för mig.

På påskafton hade vi sen en mycket intressant diskussion över påskbordet om tro och religion. Storbritanien är ju ett väldigt kyrkligt land i den meningen att kyrkan har en tydlig plats i samhället och verkar betyda mycket för väldigt många. Men fortfarande vet jag inte vad jag tror på, hur mycket eller ens om. Påsken gav mig  i alla fall anledning att än en gång fundera över det.

Glad Påsk på er!


varken eller

Det blev varken eller. Inga bullar. Ingen klippning men en bokad tid i alla fall. Så imorgon får vi se hur det blir. Det är svårt att klippa sig på engelska dock. Förra veckan lärde jag mig ordet för lugg t ex. Det var väl på tiden.

Men det där med språkkunskaper är ju intressant. Jag tyckte att kunde hyfsat bra engelska innan jag for hit, men shit vad det kan vara svårt att prata ibland. Förra veckan skulle jag svara i telefonväxel, tänkte att det borde ju gå bra. Men shit, vad det är svårt att småprata på engelska i ett sånt sammanhang. Här hemma är väl en sak, men i telefon! Innan jag lärde mig vad  "Var god dröj" heter....

Sen hittade jag en kurs i telefon- och mejlengelska. Den borde jag gått.


imorgon

Imorgon ska jag baka kanelbullar tror jag. Om det regnar. Om det inte regnar ska jag gå till stan och fixa en frisörtid.

Vet inte vilket jag hoppas mest på just nu faktiskt. Bullar för att det är gott. Frisörtid för att det verkligen är på tiden. Och sol är trevligt. Ja, det är tajt i tippstriden faktiskt!