tröst

Idag åt vi upp resterna av äppelkakan. Nåt gott ska man väl ändå ha att trösta sig med när detta landets byråkrati och regler sätter käppar i hjulet för allt man tar sig för. Den som sa att EU-medlemskapet skulle göra det lätt att arbeta i andra länder den visste inte vad den talade om!

Dessutom vann jag Yatzyn idag så jag måste baka en Cheesecake.


GRATTIS MARCUS!

Det var igår, jag vet. Men om vi firar idag också så blir det roligt två dar i rad. Och du fyller ju inte 25 jämt!

Så grattis på födelsedagen och jag hoppas du tycker om Äppelsmulpaj med vaniljsås för det är vad vi har ätit här ikväll för att fira!


                           Grattiskaka


Och för att förekomma frågan om ljus så är det noga uträknat: Gul och Blå för Sverige, Röd och Vit för England!


Dessutom gjorde vi idag en väldigt enkel smuldeg som besparar klet med händerna: 
Smält 125 g smör i en kastrull. Blanda i 3/4 dl socker, 1 1/2 dl havregryn och 1 dl vetemjöl. Bred över frukten. Grädda 20 minuter i 225 grader. Se till att spara lite i skålen för den här vill man inte missa varken gräddad eller "rå". :-) 

god kaka!

Idag har jag inte bakat själv, men det har Subway. Deras white chocolate chip cookie är nog en av de bästa eftermiddagsuppmuntringarna man kan tänka sig!

Prova nästa gång ni är i Göteborg, Kristianstad, Malmö, Sundsvall, Umeå eller Uppsala!

 

Butterflies all over the place

Jag är måttligt irriterad på den här websidan. Jag har försökt lägga upp det här i två dagar men inte lyckats av en mängd olika anledningar. Nu har jag äntligen fått bilden på rätt håll. Och då är kakorna redan slut.




En tråkig söndag. Inget kul på tv. Ingen kul bok att läsa. Inget solsken ute. Inga kakor att äta. Och där var lösningen. Jag och Rachel gjorde en snabb genomgång av vad som fanns i köket och fann att allt som behövdes var där. Inget att göra, köket kallar. Igen.

Häromveckan redde vi ut här i huset att stora muffins med kräm inuti eller med chokladsmak är muffins, på engelska alltså. Små muffins, med lite pynt på, är fairy cakes.

Idag: Butterfly cakes.

Ta en muffin av valfri sort, gärna en vanlig sockerkaksvariant. Skär ut en cirkel i mitten och fyll hålet med lite kräm, vi hade smör och florsocker. Dela den utskurna cirkeln mitt itu och stick ner halvorna i krämen som vingar. Vips, en butterfly!

Så här fina blev de:


  



Bröd och smör och lite ägg

Så var det dags! Melodifestivalfinal! Vi har väntat och väntat och när klockan slog 19 här i England satt vi bänkade framför teven som hade svt:s melodifestivalsida på skärmen och P4 i högtalarna. På bordet fanns äkta schlagermiddag, hemgjord pizza, läsk och chips. Det var så mycket köket orkade  ordna med idag. Desto bättre blev det efter att sändningen var över när vår vän och huskompis Rachel kom med sitt bidrag till aftonens buffet.

Fram på bordet kom Bread and Butter Pudding, en vanlig engelsk efterrätt. Det var riktigt gott, påminde lite i konsistensen som mannagrynspudding och i smaken som fattiga riddare fast med muskotnöt istället för kanel. Och lätt att göra.

Naturligtvis delar vi med oss av receptet här:

_________________________________________________________________

Rachels Bread and Butter Pudding:

Vitt skivat bröd (så många skivor så att det räcker till två lager i formen)
Smör
Russin
Socker (så finkornigt som möjligt)
2 ägg
1 pint mjölk (1 pint = 568 ml)
Riven muskotnöt

Smöra brödskivorna på ena sidan och skär bort kanterna. Dela varje skiva i två trekanter. Täck botten i formen med ett lager bröd, smörsidan neråt. Strö över socker och russin. Lägg över nästa lager bröd, smörsidan upp. Strö över socker. 
Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över brödet. Strö över riven muskotnöt. Låt stå i 30 minuter. 

Grädda i 1 timme i 160 grader. 

Delicious, indeed!

_________________________________________________________________


För övrigt kan jag tillägga att RÄTT LÅT VANN! 

I rättvisans namn

För att väga upp för den nyss publicerade bilden ber jag härmed att få ge prov på en mer lyckad skapelse, nämligen Davids födelsedagstårta!

Genomgående i detta engeska bakande är att saker och ting inte blir så snygga när man inte har en form med löstagbar kant utan måste använda sig av bakplåtspapper och glasform. Det grämer mig lite.


I rättvisans namn


Så kan det gå...

Så kan det gå...

Det här ÄR en morotskaka, jag lovar....


Mer än jag vill erkänna

Jag har lärt mig nånting om ugnar som inte går att reglera temperaturen på. Och jag lärde mig det den hårda vägen. Jag skrev om brödet jag bakade, det gick hur bra som helst trots avsaknad av temperaturvredet. Så en morotskaka kunde väl inte vara någon match?

Jo. Det kunde det visst det. Visst såg den lite bränd ut i kanterna men det tänkte vi det skär vi bort så vet ingen vad som hänt. So far so good. Sen vänder vi på kaka för att ta bort resterna av bakplåtspappret som vi misstänkte hade fastnat undertill. Oj. Svart är ordet som bäst beskriver hur den i övrigt väldoftande kakan. Som kol.Och inte bara lite som kunde skrapas bort, nädå, vi snackar ett tre mm tjockt lager som bara var att skära bort och hiva i sophinken.

Lärdomar vi drar av detta:

Placera mjuka kakor långt ner i ugnen men inte längst ner för då blir det jätte-jättevarmt.

Ha en tillräckligt vid form så att det blir klart i mitten ungefär samtidigt som i kanterna.

Gör mycket glasyr som täcker HELA kakan så är allt frid och fröjd.

Ta en bild så att du kommer ihåg hur, trots bedrövelsen över misslyckandet, kul du ändå hade. Eller som du kan använda för att påminna dig själv om de tre övriga lärdomarna...



När David kommer hem ska ni få se min bild....


Matbröd

Vår ugn hade gått sönder. Grejen man ställer in temperaturen med hade trillat av. Eller snarare lossnade när jag skulle använda ugnen. Dumt. Man använder ugnen rätt mycket inser man när man inte har nån.

Värre är det med minnet. Fast det var jag som orsakat problemet och dessutom försökt göra kycklingpaj, som ju ska stå i ugnen!!!, satte jag ändå igång att göra en bröddeg igår. Hade knådat ihop allt och dessutom piffat upp det hela med lite solrolsfrön när jag kom på att bröd också behöver stå i ugnen för att bli färdigt... Suck.

Funderade en stund på om man kan frysa deg när den jäst för att baka färdigt nån annan gång. Skulle ha provat det inför nyårskursen men  det blev aldrig av. Men jag vet inte om det går? Istället satte jag på ugnen för att se vad som hände. Och den blev ganska varm, måste ha hunnit vrida på graderna innan vredet ramlade loss. Tokbra. Det betydde att det blev bröd bakat i alla fall. På Strong Brown Flour. Om det mjölet var starkt och brunt... ja engelsmännen har nog aldrig sett riktigt rågmjöl!

Jäs-bara-en-gång-bröd.

1 paket jäst
1 msk salt
2 mask olja
3/4 liter vatten i rätt temperatur
2 liter mjöl, välj vete eller rågsikt eller blanda olika sorter beroende på hur grovt bröd du vill ha.
Solrosfrön är gott i.

Blanda ihop. Häll ut på bakbord och knåda 5 minuter för hand. Forma 20 bullar och lägg på plåt. Jäs 30 minuter ungefär. Grädda 15-20 minuter i ganska varm ugn, runt 180 grader.

Bullarna är färdiggräddade när det låter ihåligt "when tapped". Alltså om man knackar med fingertoppen på undersidan. Faktiskt ett riktigt bra tips.

ett par dagar gammal

Måste bara säga att den där vita kladdchokladtårtan bara blir bättre och bättre... Idag är den två dagar gammal och krämigare än någonsin. Undrar hur länge jag kan hålla på med det här projektet utan att behöva bli besviken över att jag måste slänga en bit för att den blivit dålig?

Dagens bästa

är att Erik och Anton och senare Kenneth ska förära oss med besök! Jag är så glad och längtar redan!

Det lär väl bli scones som bakas vid det tillfället, enligt hederlig gammal engelsk tradition. Och så kakorna till kafferepet enligt hederlig gammal svensk tradition. Det bästa av två världar.


Födelsedagstårtorna

Okej, nu är den över. Födelsedagen. Pojken har blivit 26 men han fick kämpa lite för det. En ledtrådsjakt runt i Manchester blev det och slutmålet, efter espresso, air hockey, dansmattor och ballongsmällande, var kylskåpet med tårtorna i! Väl värt besväret om jag får säga det själv.

Tårta nr 1-
Vit kladdchokladtårta

Den här var en höjdare. Tog lång tid i ugnen dock, nog dubbla tiden mot vad receptet angav. Men det berodde nog mest på vår ugn förstås.... Glasyren var smaskens och nästan det bästa på hela kakan! Många många kalorier men ack så välkomna! Se upp så att du inte äter upp den innan den hamnat på tårtan!

Annars var det en ganska kompakt kaka, blev inte så kladdig tyvärr. Men det gjorde inget, det blev bra ändå. Så bekymra dig inte om den verkar kompakt, smaken är smaskens ändå!

Tårta nr 2 - Mjölkchokladtårta

Här snackar vi ännu mer kalorier! Med en fyllning som består av ägg, vispgrädde och mjölkchkoklad kan man tänka sig hur det kommer bli. Väldigt gott!
Jag hade bara 200 gram mandelmassa och det räckte utmärkt. Mer hade blivit förmycket botten i förhållande till fyllningen.

Och gästerna åt och uttryckte sitt gillande och för den som är chokladtokig så sitter den här som en smäck!  

Vi var nio personer som åt tårta och halva mjölkchokladen och två tredjedelar av den vita var kvar efter kvällen. Hur mycket åt vi var? Nä, det är ingen mattteuppgift, men en liten vink om att trots att det finns en extra efterrättsmage så ryms det inte så mycket av de här tårtorna hur gärna man än vill!

Planen klar

Nu har jag bestämt mig. Det blir choklad för hela slanten. Två sorter. Mer än så vill jag inte avslöja eftersom födelsedagsbarnet läser här i tid och otid. Men ni kan vänta er två recept och omdömen efter anrättning och avsmakning.

Man borde baka födelsedagstårtor oftare. Det verkar kul.

Tårttips?

På lördag är det Davids födelsedag och jag ska baka tårtan. Vad tycker ni jag ska hitta på?

Det borde nog vara nåt med choklad för det är ju hans favorit. Eller kanske nåt annat bara därför.

sega men ändå goda

Onsdagen hade varit en spännande dag på lite olika sätt. Den började med en bussfärd där busschauffören inte ville släppa av mig där jag ville gå av eftersom han inte tyckte att det var rätt. Att jag sen hade karta och visste var jag skulle spelade ingen roll. hela hans minspel och tonfall när han till sist öppnade dörrarna visade att han tyckte att jag nog fick skylla mig själv om jag gick vilse för han hade minsann tänkt visa mig rätt. Han hade haft fel.

För jag klev av på nästan exakt det ställe som den lokala trafikupplysningen talat om för mig att jag skulle gå av på. Och tack vare deras beskrvining, och den otympligt stora karta jag bar omkring på, hittade jag skolan dit jag skulle på intervju. Intervjun avnlöpte väl sådär, det var kallt och den lilla värmefläkten gjorde inte så stor skillnad. Dessutom var jag nervös så jag frös lite extra av det. Väl ute igen var det härligt solsken och skönt. Åkte hem. Ett par timmar senare ringde skolan och sa att jag inte fick jobbet men att jag hade varit duktig ändå. Jag anade ju nästan detta och blev ändå glad över berömmet.

Det borde firas. Tog med mig Rachel ner i köket för att inleda vår första lektion i kakbakning. HOn har fått en egen skrivbok att samla recept i. Nu var det dags att prova ett recept som jag fått tag på via Andreas Ericssons blogg. Angry Bees. Nu var vi ju inte arga så vi kallade de helt enkelt "Cookies with ginger and honey".

Eftersom vi hade för lite smör fick vi lov att halvera receptets mängdangivelser. Det gick bra ända tills vi kom till ingrediens nummer två då vi redan hade glömt det. Men vad gjorde det, med lite trix och fix var vi på banan igen och efter lite rullande och rörande och skrattande hade vi fina kolakakor på plåten. Hon var duktig Rachel!

Eftermiddagens klurighet var att hitta ett bra ord för snedskurna på engelska....