Barn och deras föräldrar

I morgon kväll är det dags igen. Höstens föräldramöte äger rum. Temat är Genus och vi ska utsätta de intet ont anande föräldrarna för värderingsövningar av olika slag + ge dem några tankar om vad jämställdhetsarbete i förskolan egentligen handlar om.

Som om vi vet det.... Man blir nog aldrig fullärd inom detta område och det är en långsam process. Det handlar ju om att först och främst komma på vad man själv tycker och tänker. Sen måste vi objektivt titta på hur vi beter oss på just vår förskola och vilka mönster som finns. Sen kan vi börja förändra. Kanske i grunden, någonting som man gjort jämt men inte insett vilken inverkan det har på barnen. Än så länge är de flesta av oss på första steget och vi försöker ta oss till steg två.

Igår frågade jag barnen vid mitt bord vilken skillnad det finns mellan pojkar och flickor. Snopp och snippa var det första unisona svaret. Men jag frågade vidare om alla kan leka samma lekar eller ha samma kläder. Kläderna var den stora skillnaden tyckte de. Killar kunde ju absolut inte ha kjol. Sa de. Men ingen av dem kunde riktigt säga varför. En talande tystnad.

MEn långt hår och tofs kan killar ha i alla fall för en av tjejerna känner en som har det. Skönt. Hoppas de lär känna nån kille i kjol snart!

Kommentarer
Postat av: Helene

Vi behöver ju nytt dagis :-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback