Matbröd
Vår ugn hade gått sönder. Grejen man ställer in temperaturen med hade trillat av. Eller snarare lossnade när jag skulle använda ugnen. Dumt. Man använder ugnen rätt mycket inser man när man inte har nån.
Värre är det med minnet. Fast det var jag som orsakat problemet och dessutom försökt göra kycklingpaj, som ju ska stå i ugnen!!!, satte jag ändå igång att göra en bröddeg igår. Hade knådat ihop allt och dessutom piffat upp det hela med lite solrolsfrön när jag kom på att bröd också behöver stå i ugnen för att bli färdigt... Suck.
Funderade en stund på om man kan frysa deg när den jäst för att baka färdigt nån annan gång. Skulle ha provat det inför nyårskursen men det blev aldrig av. Men jag vet inte om det går? Istället satte jag på ugnen för att se vad som hände. Och den blev ganska varm, måste ha hunnit vrida på graderna innan vredet ramlade loss. Tokbra. Det betydde att det blev bröd bakat i alla fall. På Strong Brown Flour. Om det mjölet var starkt och brunt... ja engelsmännen har nog aldrig sett riktigt rågmjöl!
Jäs-bara-en-gång-bröd.
1 paket jäst
1 msk salt
2 mask olja
3/4 liter vatten i rätt temperatur
2 liter mjöl, välj vete eller rågsikt eller blanda olika sorter beroende på hur grovt bröd du vill ha.
Solrosfrön är gott i.
Blanda ihop. Häll ut på bakbord och knåda 5 minuter för hand. Forma 20 bullar och lägg på plåt. Jäs 30 minuter ungefär. Grädda 15-20 minuter i ganska varm ugn, runt 180 grader.
Bullarna är färdiggräddade när det låter ihåligt "when tapped". Alltså om man knackar med fingertoppen på undersidan. Faktiskt ett riktigt bra tips.
Värre är det med minnet. Fast det var jag som orsakat problemet och dessutom försökt göra kycklingpaj, som ju ska stå i ugnen!!!, satte jag ändå igång att göra en bröddeg igår. Hade knådat ihop allt och dessutom piffat upp det hela med lite solrolsfrön när jag kom på att bröd också behöver stå i ugnen för att bli färdigt... Suck.
Funderade en stund på om man kan frysa deg när den jäst för att baka färdigt nån annan gång. Skulle ha provat det inför nyårskursen men det blev aldrig av. Men jag vet inte om det går? Istället satte jag på ugnen för att se vad som hände. Och den blev ganska varm, måste ha hunnit vrida på graderna innan vredet ramlade loss. Tokbra. Det betydde att det blev bröd bakat i alla fall. På Strong Brown Flour. Om det mjölet var starkt och brunt... ja engelsmännen har nog aldrig sett riktigt rågmjöl!
Jäs-bara-en-gång-bröd.
1 paket jäst
1 msk salt
2 mask olja
3/4 liter vatten i rätt temperatur
2 liter mjöl, välj vete eller rågsikt eller blanda olika sorter beroende på hur grovt bröd du vill ha.
Solrosfrön är gott i.
Blanda ihop. Häll ut på bakbord och knåda 5 minuter för hand. Forma 20 bullar och lägg på plåt. Jäs 30 minuter ungefär. Grädda 15-20 minuter i ganska varm ugn, runt 180 grader.
Bullarna är färdiggräddade när det låter ihåligt "when tapped". Alltså om man knackar med fingertoppen på undersidan. Faktiskt ett riktigt bra tips.
Kommentarer
Trackback